NEKROLÓG

Nagy István HA0HG

 

 

A Rádiós Sportklub tagsága szomorúan tudatja veletek, hogy Nagy István, HA0HG 2012. júliusban, örökre eltávozott közülünk.

Ő még ahhoz a generációhoz tartozott, aki szedett–vetett alkatrészekből gyerekkorban készítette el első detektoros rádióját, majd az elektroncsöves, tranzisztoros készülékek után napjaink számítógépes világa sem volt idegen számára. 1928-ban született, az ötvenes évek végén ismerkedett meg a rádióamatőrködéssel és hamarosan adóengedélyesként kapcsolódott be a klub életébe. Nagyon aktív, segítőkész tagja volt a klubunknak. Egy igazi közösségi ember volt. Felsorolni is nehéz azokat a segítségeket, amellyel a klubélet motorja, meghatározója volt. Hosszú éveken keresztül Ő volt a Megyei QSL lapok intézője. Alapító tagja, szerkesztője volt a Hajdú QTC –nek. A HG0D versenyállomásunk felelőseként a 90-es évek elején több nagy versenyzőnket ő indította el a rövidhullámú versenyzés útján. Minden olyanba szívesen bekapcsolódott, ahol a fiatalokról, a rádiózásról volt szó. Szervezte a FIN napok országjárását, a rádiós kitelepüléseket, a DM-100 építők körének is szervezője, résztvevője. Kedvenc üzemmódja a távírózás volt. Aktívan rádiózott, rádióamatőr diplomáinak száma meghaladta a százat.

Igényes, precíz munkát követelt, de magával szemben is ilyen volt. Folyamatosan képezte magát, felnőtt fejjel végezte el az egyetemet. Gépész végzettsége volt, nagyon szeretett építgetni, barkácsolni. Sajnos egyik nagy tervét a saját építésű 400 W végfokot már nem volt ideje befejezni.  Felesége halála után néhány évre elköltözött Debrecenből, de élete alkonyán ismét visszatérve segített bennünket.  Nagyon szerette a fiatalokat.  Klubunk tagjai közül sokan a mai napig Atyai jó barátként gondolunk rá, akivel a rádiózáson túl magánéleti dolgokat is meg lehetett beszélni. Ez év februárban még boldogan csinált összeköttetést Lacival FW0NAR az előző évben készült saját építésű HB9CV quad antennájával. Sajnos a QSL lapot Laci már a kórházban tudta csak átadni Neki.

Immár túl van élete legnagyobb DX én. Isten veled Kedves Pista bácsi! Nagyon fogsz hiányozni.

 

A Rádiós Sport Klub vezetősége.

 

                                                                           

 

image001.jpg