NEKROLÓG

Gyenes Sándor HA0HR

 

 

ha0hrSzomorúan tudatjuk veletek, hogy 85 éves korában 2012.10.14-én a Rádiós Sportklub Debrecen tagságát, hazánk rádióamatőrjeit örökre itt hagyta a nagy generáció egyik szeretett, tisztelt öregje HA0HR, Gyenes Sándor.

Ő már akkor is meghatározója, formálója volt a debreceni rádióamatőr mozgalomnak, mikor mi idősödő amatőrök az 1960–as évek végén kapcsolatba kerültünk a rádiózással. Ő volt a mi örök tanítónk. Nemcsak a rádióamatőrködés megszerettetésével segített, hanem a klub nehezebb, válságosabb időszakaiban, mindig tudott hatni az emberekre, halk, csendes, de annál inkább megszívlelendő tanácsaival.

 

1927-ben született, villanyszerelő szakmunkásként a világháború utáni újjáépítés aktív résztvevője. Ebben az időben ismerkedett meg a rádióamatőrködéssel, annak rövidhullámú szakágával. Kedvenc üzemmódja a távírózás volt. Szakmai, emberi kiválóságára hamar felfigyeltek. A Miskolci villamos ipari technikumban, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudomány Egyetem bölcsész karán tanult. A fiatalok oktatása, nevelése lett az életcélja. 1953 –ban már a Burgundia utcai iskola igazgatója. Közel 40 éven át megyei igazgatóként, sok kitűnő, szakember tanításának volt részese. Folyamatosan segítette a rádióamatőr képzést, iskoláiban működő klubállomásokon sok kezdő rádióamatőr tette meg az első lépéseket a rádióamatőrködés felé. Talán a szakmunkásként ledolgozott évek tették, hogy tanítványaival szigorú, mégis nagyon közvetlen volt.

Felesége halála után ő vezette a háztartást. Imádta 4 gyerekét, és azt a több mint harminc ezret, akiknek életútjára pályafutása alatt hatással volt. Tanítványai utolsó napjáig tartották vele a kapcsolatot, régi tanítványai javaslatára kapta meg a Debrecen Város Közoktatásáért kitüntetést is.

Mi itt maradt rádióamatőr barátai örök példaképként gondolunk rá és őrizzük emlékét.

 

Molnár Antal a Debreceni Rádiós Sport Klub elnöke.

 

 

image001.jpg